, , ,

Kosmopolitik nu!

1989 föll Berlinmuren. 2001 deklarerade USA sitt ”krig mot terrorismen”. Samtidigt som demokratin blivit en global överideologi för etablissemanget, rymmer den också en idé om jämlikhet som skrämmer det. Det rasar en politisk strid inne i själva ordet demokrati. Ur denna strid har ett nytt intresse för det kosmopolitiska vaknat. Demokratins fiender och samhällets elitskikt har använt det som skällsord för de opålitliga; de som korsar gränser och avviker från nationella gemenskaper. Nu är det tillbaka som princip för en mer demokratisk och rättvis värld.

Per Wirtén undersöker i en rad texter och reportage vad det kosmopolitiska kan innebära. Vi får möta berättelser om de kinesiska migranter som drunknade under sitt arbete utanför Englands kust, om människosmugglare på väg över Öresund och om det amerikanska imperiets sönderfall i Irak.

I boken diskuteras viktiga frågor om huruvida demokrati kan exporteras och varför den fortfarande sitter inlåst inom nationalstatens gränser. Idén om det kosmopolitiska pekar fram mot slutsatsen att EU behöver federalism och att det mångkulturella måste omformuleras.

Kosmopolitik nu! består av både helt nyskrivna texter och sådana som tidigare publicerats i bland annat Arena och på Expressenskultursida.

Per Wirtén är chefredaktör för samhällsmagasinet Arena och författare till flera böcker, bland annat The Crazy Swede och Europas ansikte.

  • Utgivningsår 2009
  • ISBN 978-91-86273-05-7
  • Sidantal 240
  • Pris 140,00 kr
  • Läs mer

Mer ur Antirasism & Demokratiteori m.fl